Organisaties en haar medewerkers zijn voortdurend verbonden met het internet. Om deze reden is veilig internetten essentieel om onze persoonlijke informatie en bedrijfsgegevens te beschermen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met online activiteiten en om best practices toe te passen om deze risico’s te minimaliseren. In dit artikel meer over veilig internetten binnen jouw organisatie en enkele essentiële best practices behandelen om jezelf te beschermen.
Onveilige internetten kan leiden tot verschillende beveiligingsrisico’s, zoals identiteitsdiefstal, malware-infecties, phishing-aanvallen en verlies van vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Hackers en kwaadwillende individuen kunnen via kwetsbaarheden in webpagina’s, onveilige downloads of onbeschermde netwerken toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens en deze misbruiken. Stel je voor dat je op een verdachte website terechtkomt die eruitziet als een legitieme website van één van je leveranciers. Je wordt gevraagd om jouw inloggegevens in te voeren, maar in werkelijkheid worden jouw gegevens onderschept door cybercriminelen en hebben zij hierdoor toegang tot jouw account. Een ander voorbeeld is het klikken op een schadelijke advertentie die malware op jouw computer installeert en jouw bestanden versleutelt totdat je losgeld betaalt.
Voordelen van veilig internetten
Het volgen van onderstaande best practices voor veilig surfen op het internet biedt verschillende voordelen. Ten eerste verkleint het de kans dat jouw persoonlijke of bedrijfsinformatie wordt gestolen of misbruikt. Het helpt ook om malware-infecties of andere virussen te voorkomen, waardoor jouw apparaat en gegevens veilig blijven. Bovendien vermindert veilig internetten het risico op financiële verliezen door phishing-aanvallen en vele andere vormen van online oplichting. Het is dus belangrijk dat er voldoende aandacht besteed wordt aan browsen op het internet en onderstaande best practices kunnen hierbij helpen:
- Gebruik up-to-date en betrouwbare internetbeveiligingssoftware, zoals antivirus- en antimalwareprogramma’s, om jouw apparaat te beschermen tegen schadelijke software. Ook een veilige bedrijfswebsite is belangrijk. Dit artikel van CW Greenport helpt hierbij.
- Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen en het downloaden van bestanden van onbekende bronnen. Scan altijd bestanden op malware voordat je ze opent.
- Pas op voor verdachte links, met name in e-mails, berichten en sociale media. Controleer de URL’s voordat je erop klikt en vermijd het bezoeken van onbetrouwbare websites.
- Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden om het risico op gegevensverlies te minimaliseren, mocht jouw apparaat geïnfecteerd raken door malware.
- Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor online accounts en vermijd het delen van wachtwoorden tussen verschillende platforms. Gebruik indien mogelijk een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan.
- Gebruik een veilige en versleutelde internetverbinding met een VPN, vooral bij het verzenden van gevoelige gegevens, zoals bij het online bankieren of winkelen. Meer informatie over VPN’s is hier te vinden. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken zonder de juiste beveiligingsmaatregelen.
- Wees waakzaam voor phishing-aanvallen. Let op verdachte e-mails die proberen jouw persoonlijke informatie te stelen, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Controleer altijd de afzender en wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails.
- Train jezelf en jouw medewerkers regelmatig in bewustwording van online beveiliging. Houd je op de hoogte van nieuwe bedreigingen en deel best practices binnen de organisatie. In dit artikel van CW Greenport wordt meer informatie gegeven over zogeheten bewustzijnstrainingen, ook wel bekend als security awareness.