Nieuws

Wat is een VPN en hoe gebruik ik dit voor mijn organisatie?

Een VPN, wat staat voor Virtual Private Network, is een technologie waarmee je een veilige en versleutelde verbinding kunt maken tussen je apparaat, zoals een laptop, en het internet. Deze verbinding wordt tot stand gebracht via een zogeheten VPN-server. Wanneer u verbinding maakt met een VPN, wordt uw internetverkeer via deze server geleid, waardoor het voor cybercriminelen moeilijk wordt om gevoelige informatie, waaronder inloggegevens, financiële gegevens en vertrouwelijke documenten, te onderscheppen en er toegang toe te krijgen. Dit kan ook gebruik worden voor verkeer van en naar het netwerk van uw organisatie, om de algemene beveiliging sterker te maken.

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruiken van een VPN, is dat de gegevens van uw organisatie beschermd worden. Een VPN versleutelt het internetverkeer van uw organisatie, waardoor het voor hackers of andere cybercriminelen moeilijk wordt om gevoelige informatie te onderscheppen en er toegang toe te krijgen. Dit is met name belangrijk voor organisaties die  mogelijk geen robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen hebben getroffen, omdat het internetverkeer al redelijk snel en eenvoudig veiliger wordt.

Een ander voordeel is dat er toegang tot het bedrijfsnetwerk mogelijk is vanuit een andere locatie. Veel organisaties staan het toe dat werknemers op andere locaties werken of hebben verschillende kantoren, waardoor deze werknemers vanaf een andere locatie toegang moeten hebben tot het bedrijfsnetwerk. Door een VPN te gebruiken, kunnen deze medewerkers vanaf elke locatie veilig toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.

Als derde is de naleving van regelgeving inzake gegevensbescherming belangrijk. Veel organisaties zijn onderworpen aan wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het gebruik van een VPN kan ervoor zorgen dat uw organisatie voldoet aan deze voorschriften door gevoelige gegevens te beschermen wanneer deze over het internet worden verzonden.

Best practices voor het implementeren van een VPN

Hieronder zijn enkele best practices opgesteld om een VPN te gebruiken. Mocht u aanvullende vragen hierover hebben, kunt u altijd via ons Digitaal Loket een vraag stellen, zodat één van onze cybersecurity experts u kunt helpen.

  • Kies een bekende en goed beoordeelde VPN-provider: Er zijn veel VPN-providers beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Zoek naar een provider met een sterke staat van dienst op het gebied van privacy en beveiliging. Kijk bijvoorbeeld of zij een ISO27001 of SOC2 verklaring hebben;
  • Stel een VPN-beleid op: Dit beleid moet duidelijk maken wie toegang heeft tot de VPN, wanneer en hoe deze moet worden gebruikt, en tot welke informatie toegang kan worden verkregen via de VPN. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het beleid en hun verantwoordelijkheden begrijpen;
  • Monitor VPN-gebruik: Door het VPN-gebruik te monitoren, kan nagegaan worden of het wordt gebruikt op basis van het VPN-beleid en om mogelijke beveiligingsproblemen te detecteren;
  • Houd uw VPN-software up-to-date: VPN-software kan kwetsbaarheden bevatten, dus zorg ervoor dat u deze up-to-date houdt om u te beschermen tegen mogelijke beveiligingsproblemen. Op onze pagina met Algemene Dreigingsinformatie worden dagelijks verholpen kwetsbaarheden getoond.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.