Nieuws

Wat is een firewall en hoe kies ik de beste voor mijn organisatie?

Een firewall is een beveiligingsmechanisme dat wordt gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot of van een privénetwerk te voorkomen. Het doel van een firewall is om het netwerk te beschermen tegen ongewenst verkeer, zoals aanvallen van hackers, malware en andere bedreigingen. In dit artikel is meer informatie te vinden over wat een firewall is, welke soorten firewalls er zijn en hoe je als organisatie de juiste firewall kiest.

Een firewall werkt als een digitale barrière tussen een interne netwerk (zoals het computernetwerk van een organisatie) en externe netwerken, zoals het internet. Het doel is om ongewenst verkeer buiten te houden en tegelijkertijd legitiem verkeer toe te staan. Een firewall controleert het internetverkeer, wat vaak de gegevenspakketten genoemd wordt, die het netwerk binnenkomen of verlaten. Dit zijn allerlei kleine eenheden van gegevens die worden verzonden via het internet. Vervolgens past de firewall een set aan regels toe om te beslissen welke pakketten worden toegestaan ​​en welke worden geblokkeerd. Deze regels zijn vooraf geconfigureerd en zijn gebaseerd op criteria zoals IP-adressen, poortnummers en bestandstypes. Toegestane pakketten worden doorgelaten, terwijl geblokkeerde pakketten worden gestopt en niet doorgelaten. De regels die je hebt ingesteld, moeten regelmatig gecontroleerd worden op een goede werking. Ook de software van de firewall zelf moet met regelmaat geüpdatet worden om de nieuwste aanvalsmethoden te kunnen herkennen.

De verschillende typen firewalls
Firewalls worden op verschillende manieren geïmplementeerd, afhankelijk van de specifieke behoeften en omgevingen van organisaties. Een veelvoorkomende implementatie is via hardware firewalls. Dit zijn fysieke apparaten die tussen het interne netwerk van een organisatie en externe netwerken (het publieke internet) worden geplaatst. Deze hardware firewalls bieden een centrale beveiligingsoplossing met krachtige functies en zijn vaak te vinden in bedrijfsomgevingen waar geavanceerde beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Een andere benadering is het gebruik van software firewalls, die op individuele computers of servers worden geïnstalleerd. Deze vorm van firewall-implementatie is geschikt voor kleinere netwerkomgevingen. Software firewalls bieden een meer gedecentraliseerde aanpak en stellen gebruikers in staat om specifieke beveiligingsinstellingen aan te passen op basis van hun behoeften. Dit vereist meer technische kennis en wordt vaker door een externe IT-beheerder onderhouden.

Voor kleinere omgevingen, zoals kleine kantoren, kunnen geïntegreerde firewalls een handige oplossing zijn. Deze firewalls zijn ingebouwd in routers of andere netwerkapparatuur en bieden basisbeveiliging. Hoewel ze misschien niet de uitgebreide functies hebben die beschikbaar zijn bij specifieke hardware firewalls, zijn geïntegreerde firewalls eenvoudig te beheren en geschikt voor minder complexe netwerkomgevingen.

Hoe kies ik de juiste firewall?
Voor veel organisaties is een firewall een belangrijk middel om het bedrijfsnetwerk en -applicaties tegen bedreigingen van buitenaf te beschermen. Wanneer je (nog) geen gebruik maakt van een firewall, kan het erg ingewikkeld zijn om hier een gedegen en weloverwogen keuze in te maken. Iedere firewall oplossing heeft namelijk voor en nadelen. Het DTC heeft tips opgesteld om organisaties te helpen bij het kiezen van een firewall.

  • Prijs ten opzichte van functionaliteiten
    Ga na welke werkzaamheden en aanverwante functionaliteiten voor jouw organisatie van cruciaal belang zijn. Moeten werknemers bijvoorbeeld kunnen werken op afstand? Dan is een firewall met VPN-ondersteuning gewenst. Wanneer dit niet belangrijk is voor jouw organisatie, is het uiteraard zonde om hierin te investeren. Bekijk dus goed waar de oplossing past binnen jouw beveiligingsstrategie en niet enkel naar functionaliteiten.
  • Zelf beheren of uitbesteden?
    Je kunt ervoor kiezen om een firewall van a-tot-z te laten configureren en beheren door een externe partij. Afhankelijk van de afspraken met de leverancier die je maakt, kun je (het vaak specialistische) werk volledig uit handen laten nemen. Als je ervoor kiest om de firewall oplossing intern te beheren, is het zeer belangrijk om personeel goed op te leiden en vertrouwd te maken met het product. Want wanneer het firewall product slecht geconfigureerd is of niet actief wordt onderhouden, biedt dit mogelijk – ondanks alle investeringen – weinig tot geen bescherming.
  • Ondersteuning
    Als je er voor kiest om de firewall extern te laten beheren, is het belangrijk dat de partij die het beheer gaat doen het product naar keuze ook daadwerkelijk ondersteunt. Vergeet hierbij geen rekening te houden met eventuele onderhoudscontracten, dus maak concrete afspraken met de leverancier en zorg voor goede ondersteuning. Is er bijvoorbeeld een technische helpdesk beschikbaar die je kunt benaderen bij vragen en problemen?
    Bekijk ook het gebruiksgemak. Hoe gemakkelijker een firewall te beheren is, hoe gemakkelijker het voor medewerkers zal zijn om aan te leren, te configureren, onderhouden en problemen op te oplossen.
  • Schaalbaarheid
    Is de firewall in staat om op te schalen naarmate de organisatie groeit?Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er (veel) nieuwe werknemers bij komen en ook gebruik gaan maken van de firewall? Hierbij gaan zaken als VPN-doorvoer en gelijktijdige verbindingen een rol spelen. Wat je niet wilt, is dat deze zaken een beperkende rol gaan spelen waardoor mogelijk de productiviteit van de gehele onderneming vermindert.

Er zijn verschillende bekende aanbieders van firewalls, zowel voor hardware- als softwarematige oplossingen. Hier zijn enkele van de bekendere namen in de firewall-industrie:

  • Hardware Firewalls:
    • Cisco: Cisco biedt een breed scala aan hardwarematige firewalls en netwerkbeveiligingsoplossingen die worden gebruikt in bedrijfsomgevingen.
    • Fortinet: Fortinet staat bekend om zijn geavanceerde firewalls, UTM (Unified Threat Management) apparaten en beveiligingsoplossingen voor bedrijven van verschillende groottes.
    • Palo Alto Networks: Palo Alto Networks levert next-generation firewalls die geavanceerde functies bieden, waaronder applicatiecontrole, intrusion prevention, en geavanceerde bedreigingsdetectie.
    • Check Point:
    • Check Point is een wereldwijd erkende leverancier van firewall- en beveiligingsoplossingen voor bedrijven, variërend van kleine bedrijven tot grote ondernemingen.
  • Software Firewalls:
    • Microsoft Defender Firewall (voorheen Windows Firewall): Ingebouwd in het Microsoft Windows-besturingssysteem, biedt het basisfirewall-mogelijkheden voor individuele computers.
    • Norton Firewall: Norton, bekend van zijn antivirusproducten, biedt ook firewall-functionaliteit als onderdeel van hun beveiligingssuite.
    • Comodo Firewall:
    • Comodo biedt gratis en betaalde firewall-software met functies zoals HIPS (Host Intrusion Prevention System) en een sandbox-omgeving.
  • Cloud Firewalls:
    • Amazon Web Services (AWS) Firewall Manager: AWS biedt een firewallbeheerdienst waarmee organisaties beveiligingsregels voor hun AWS-resources kunnen beheren.
    • Azure Firewall (Microsoft): Specifiek ontworpen voor Microsoft Azure-cloudomgevingen, biedt Azure Firewall geavanceerde beveiligingsmogelijkheden.
    • Google Cloud Platform (GCP) Cloud Armor: GCP biedt een webtoepassingsfirewall genaamd Cloud Armor voor het beschermen van applicaties in de Google Cloud-omgeving.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.