Nieuws

Slachtoffer van een cyberaanval – Moet ik aangifte doen?

Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virussen, phishing, identiteitsfraude, factuurfraude, CEO-fraude en ransomware. Doe altijd aangifte van cybercrime bij de politie.

Heeft iemand geprobeerd om jou of iemand binnen je bedrijf op te lichten via e-mail, sms of WhatsApp? Als je slachtoffer bent van cybercrime, is het van belang dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal bewaart (bijvoorbeeld een valse factuur) zonder er iets aan te veranderen. Doe direct aangifte. Met het bewijsmateriaal kunnen de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar daders. Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de wijze van handelen van de crimineel of organisatie van criminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat het onderzoek succesvol is. Met jouw aangifte help je dus ook andere organisaties. Ook maken de aangiftes het mogelijk nieuwe vormen van cybercrime te herkennen en beveiligingssoftware, antivirusprogramma’s en systemen erop aan te passen. Als je verzekerd bent tegen cybercrime en een verzoek om schadevergoeding indient, vraagt je verzekeringsmaatschappij vaak ook om een kopie van de aangifte.

Informatie die nodig is bij een aangifte bij de politie
Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen om informatie die gebaseerd zijn op de wettekst en dus op de elementen van het strafbare feit, zoals:

  • Gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf?
  • Zijn er beveiligingsmaatregelen genomen?
  • Wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriële schade) en wat zijn de herstelkosten?
  • Is er al een verdachte bekend?

Wat zijn de beste manieren om je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen?
Je kunt je digitaal wapenen tegen cybercrime. Dat kan op de volgende manieren:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is en dat je de benodigde updates downloadt en installeert.
  • Een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) helpen aanvallen voorkomen. Of verminderen het effect van een cyberaanval.
  • Een sterk wachtwoord is minder snel te kraken. Het bestaat uit minimaal acht tekens, een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en bij voorkeur ook een symbool als vraagteken of uitroepteken.
  • Een back-up zorgt ervoor dat je gegevens niet verloren gaan.
  • Klik niet op linkjes in mails die je niet vertrouwt. Of check eerst de website voordat je klikt.
  • Geef je inlog- of pincode nooit aan anderen.
  • Gebruik niet zomaar openbare wifi. Wanneer het niet goed beveiligd is, is het makkelijk voor andere gebruikers om toegang tot jouw computer en gegevens te krijgen.
  • Stel tweetrapsverificatie in. Hiermee bescherm je je systeem extra.

Kijk voor meer tips op www.veiliginternetten.nl en op www.fraudehelpdesk.nl.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.