Nieuws

OSINT: Open Source Intelligence en het belang van bescherming voor organisaties

Open Source Intelligence (OSINT) is het proces van het verzamelen en analyseren van informatie die vrij beschikbaar is in openbare bronnen. In dit artikel zullen we ontdekken wat OSINT inhoudt, hoe het kan worden gebruikt en welke maatregelen organisaties kunnen nemen om zich te beschermen tegen ongewenst gebruik van OSINT.

Open Source Intelligence, afgekort als OSINT, verwijst naar het verzamelen en analyseren van informatie uit openbaar toegankelijke bronnen zoals websites, sociale media, nieuwsartikelen en online fora. Het betreft bijvoorbeeld het gebruik van zoekmachines, data scraping-tools en andere technieken om informatie te verzamelen die van belang kan zijn voor hackers om informatie over potentiële doelwitten te verzamelen.

Het kan ook de andere kant op werken: OSINT kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van cyberaanvallen voor organisaties. Door openbaar beschikbare informatie te gebruiken, kunnen individuen en organisaties waardevolle inzichten verkrijgen in potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden. OSINT kan bijvoorbeeld worden gebruikt om potentiële aanvallers en hun motivaties te identificeren, maar ook om kwetsbaarheden in de systemen van een organisatie aan het licht te brengen. CW Greenport plaatst bjivoorbeeld dreigingsinformatie die onder meer uit openbare bronnen komen.

Shodan: Een concreet voorbeeld van OSINT
Shodan is een krachtige zoekmachine die gespecialiseerd is in het opzoeken van apparaten die zijn verbonden met het internet. In tegenstelling tot traditionele zoekmachines die webpagina’s indexeren, zoals Google, doorzoekt Shodan specifiek de zogenaamde “Internet of Things” (IoT)-apparaten, industriële controlesystemen, servers, webcams en andere apparaten die met het internet zijn verbonden. Het unieke aspect van Shodan is dat het zich richt op het indexeren van technische gegevens van deze apparaten, zoals IP-adressen, open poorten, banners en andere identificerende informatie. Door de gegevens van Shodan te analyseren, kunnen beveiligingsonderzoekers, -professionals maar ook hackers waardevolle inzichten krijgen over de infrastructuur van een organisatie, mogelijke beveiligingslekken, onbeschermde apparaten en andere kwetsbaarheden.

Bescherming tegen ongewenst gebruik van OSINT
Hoewel OSINT een waardevol instrument kan zijn voor beveiligingsonderzoekers, brengt het ook potentiële risico’s met zich mee, met name op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, doordat hackers deze informatie ook kunnen gebruiken om organisaties te hacken. Hieronder zijn enkele maatregelen te vinden die organisaties kunnen nemen om zich te beschermen tegen hackers:

  • Bewustwording: Zorg ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van het belang van informatiebeveiliging en privacy. Train hen over de mogelijke gevaren van OSINT en geef richtlijnen over het omgaan met gevoelige informatie en het gebruik van openbare bronnen. CW Greenport geeft op 27 juni van 13.00 tot 14.oo een Q&A sessie over OSINT, nodig gerust collega’s uit om deel te nemen;
  • Beleid en procedures: Stel duidelijke beleidslijnen en procedures op voor het gebruik van OSINT binnen de organisatie. Dit bevat onder andere richtlijnen voor het verzamelen, analyseren en delen van informatie. Dat een medewerker in dienst is bij een organisatie, betekent nog niet dat degene informatie mag opzoeken over mogelijke kwetsbaarheden over deze organisatie;
  • Beperk toegang: Beperk de toegang tot applicaties, systemen en servers tot geautoriseerde medewerkers. Implementeer sterke authenticatie- en autorisatiemechanismen om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot deze informatie. Onder andere Shodan kan eenvoudig een server vinden wat aan het internet hangt, dus het is belangrijk dat deze server veilig geconfigureerd is en hackers niet eenvoudig binnen kunnen komen;
  • Gegevensbescherming en netwerksegmentatie: Zorg voor sterke gegevensbeschermingsmaatregelen, zoals encryptie, om informatie veilig te houden. Minimaliseer het verzamelen van persoonlijke gegevens als dit niet noodzakelijk is voor het beoogde doel. Zorg ook dat het netwerk is verdeeld in kleinere onderdelen, segmenten genaamd. Mocht er toch een hacker binnenkomen dankzij OSINT speurwerk, kan hij of zij vervolgens niet veel doordat het lastig is om toegang te krijgen tot een ander netwerksegment.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.