Nieuws

Menselijke factor vaak doorslaggevend in cybercrime

In dit artikel wordt de invloed van de menselijke factor op het slagen van een cyberaanval beschreven. Een cyberaanval wordt namelijk niet altijd veroorzaakt door een technische fout. Vaak is de mens de zwakste schakel. Door middel van social engineering proberen cybercriminelen een situatie te creëren waarbij een werknemer op een link klikt, een bestand download, of zelfs geld overmaakt naar een bankrekening. Veel medewerkers zijn onbewust onbekwaam waardoor het het risico van een cyberincident toeneemt.

De ‘human factor’, of in goed Nederlands, de menselijke factor, is nog steeds een niet te onderschatten factor in (industriële) cybersecurity. Michael Theuerzeit, lead consultant bij Hudson Cybertec, vertelt: “We hebben het heel vaak over techniek; bijvoorbeeld hoe je OT en IT van elkaar gescheiden moet houden, hoe je zonering aanbrengt in je systemen, wat je met firewalls kunt, hoe Deep Packet Inspection werkt, enzovoorts. Cybersecurity wordt bepaald door mens, organisatie en techniek. Over die laatste twee hebben we het heel vaak, en terecht, maar het is belangrijk dat we ook het menselijke aspect niet overslaan. Dat is namelijk cruciaal.”

Het hele artikel lezen? Klik hier

Voor deelnemers van CW Greenport, meer weten over de menselijke factor in cybercrime en hoe je jezelf hier tegen kan beschermen? Neem een kijkje in de Toolbox 

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.