Nieuws

Het beveiligen van mobiele apparatuur – Hoe begin ik hiermee?

Het beveiligen van mobiele apparaten is een belangrijk onderdeel om de gegevens en informatie van uw organisatie veilig te houden. Met het toenemende gebruik van smartphones en tablets voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden, is het essentieel om een plan te hebben om uw organisatie te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Dit artikel geeft tips waar u over na kunt denken om apparatuur én uw data veilig te houden binnen uw organisatie.

Eén van de eerste stappen bij het beveiligen van mobiele apparaten is het implementeren van een beleid voor mobiele apparaten. Dit kan een document zijn, bij voorkeur in de huisstijl van uw organisatie, met regels. Dit beleid moet duidelijk aangeven wat het acceptabele gebruik van mobiele apparaten binnen de organisatie is en welke stappen werknemers moeten nemen om hun apparaten veilig te houden. Dit kunnen bijvoorbeeld richtlijnen zijn voor wachtwoordbeveiliging, hoe updates en patches te installeren en wat te doen bij verlies of diefstal van een apparaat.

Een ander belangrijk aspect van de beveiliging van mobiele apparaten, is het registreren van apparaten. Dit kan al eenvoudig in een Excellijst, waarbij u bijhoudt welke apparatuur aanwezig is, wie het gebruikt en wat erop draait (Windows, iOs, etc.). Aanvullend kunt u ook beschrijven welke applicaties door deze mobiele apparaten gebruikt worden.

Een tweede belangrijke stap is om te zorgen dat alle mobiele apparaten up-to-date blijven met beveiligingssoftware, zoals antivirussoftware. Deze programma’s kunnen apparaten helpen beschermen tegen schadelijke software en hackpogingen. Daarnaast is het belangrijk om het besturingssysteem en alle andere software op het apparaat up-to-date te houden om ervoor te zorgen dat eventuele beveiligingsproblemen worden bijgewerkt met de laatste beveiligingsupdates. CW Greenport deelt dagelijks dreigingsinformatie welke wij van het NCSC (Nationaal Cyber Security Center) ontvangen, met hierin kwetsbaarheden waarbij beveiligingspatches beschikbaar zijn.

Het is ook cruciaal om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten bedreigingen die zich op mobiele apparaten kunnen richten, zoals phishing, malware en onbeveiligde wifi-netwerken. Werknemers moeten worden voorgelicht over hoe ze deze bedreigingen kunnen identificeren en vermijden, door bijvoorbeeld niet op verdachte links te klikken of openbare wifi-netwerken te vermijden bij het omgaan met gevoelige informatie. Op ons portaal zijn verschillende templates en andere handige tips te vinden om uw medewerkers en collega’s te informeren.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.