Nieuws

Het belang van Patch Management voor organisaties

Voor organisaties is het belangrijk dat hun systemen en software up-to-date blijven om cyberaanvallen en andere beveiligingsrisico’s te verminderen. Systemen en software kunnen te maken krijgen met kwetsbaarheden. Het implementeren van effectief patch management, oftewel het verhelpen van kwetsbaarheden door middel van updates, is een effectieve manier om de kwetsbaarheden te verhelpen. Dat is één van de redenen waarom CW Greenport informatie deelt met haar deelnemers over recent uitgebrachte patches. In dit artikel geeft CW Greenport meer informatie over patch management, waarom het belangrijk is en hoe organisaties dit kunnen uitvoeren.

Patch management betreft dus het proces van het bijwerken en updaten van software, besturingssystemen en applicaties om bekende beveiligingslekken en bugs te verhelpen. Patches zijn kleine stukjes code die door softwareleveranciers worden uitgebracht om problemen te verhelpen en de beveiliging te verbeteren. Wanneer je een kwetsbaarheid vergelijkt met een klein wondje op de huid, helpt een pleister om het wondje te dichten. Een pleister is in dit geval een patch. Het beheren van deze digitale pleister, vaak patch management genoemd, richt zich op het plannen, testen, implementeren en controleren van deze patches om de beveiliging en prestaties van systemen te verbeteren.

Waarom is patch management eigenlijk zo belangrijk?
Patch management is van cruciaal belang om de veiligheid van systemen te waarborgen. Hier zijn de twee belangrijkste redenen te vinden waarom het belangrijk is:

  • Beveiliging: Patches verhelpen kwetsbaarheden, waardoor de kans op een succesvolle cyberaanval wordt verkleind. Hackers zoeken vaak naar kwetsbaarheden in verouderde software om toegang te krijgen tot systemen. Door patches regelmatig toe te passen, kunnen bedrijven hun systemen beter beschermen tegen deze hackers;
  • Stabiliteit en prestaties: Patches bevatten niet alleen beveiligingsverbeteringen, maar ook bugfixes en optimalisaties die de stabiliteit en prestaties van software verbeteren. Het regelmatig updaten van software helpt bij het verminderen van crashes, foutmeldingen en vertragingen, waardoor de efficiëntie van bedrijfsprocessen wordt verhoogd.

Hoe te beginnen met patch management
Veel organisaties besteden hun IT-beheer uit. Dat houdt in dat de IT-beheerder verantwoordelijk is voor patch management. Maak hier echter wel afspraken over: sommige kwetsbaarheden worden heel vaak misbruikt door hackers, waardoor het belangrijk is dat een patch snel na uitbrengen geïnstalleerd wordt. Door dit contractueel vast te leggen met de IT-beheerder, zorg je dat de organisatie een stuk veiliger is.

Organisaties kunnen er ook voor kiezen om dit zelf te doen. De volgende stappen helpen bij het opzetten van patch management:

  • Bewustwording en inventarisatie: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de software en systemen die binnen het bedrijf worden gebruikt. Maak een inventarislijst van alle software, inclusief besturingssystemen, applicaties en andere tools;
  • Automatische updates inschakelen: Veel software biedt de mogelijkheid om automatische updates in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat patches automatisch worden gedownload en geïnstalleerd, waardoor uw systemen up-to-date blijven zonder dat je er actief aan hoeft te werken;
  • Planning en implementatie: Ontwikkel een patch-implementatieplan dat past bij je bedrijfsbehoeften. Bepaal welke systemen prioriteit hebben en plan de installatie van patches in volgorde van belang voor het bedrijf. Zorg ervoor dat je back-ups maakt voordat je patches installeert, zodat eventuele problemen hersteld kunnen worden als er iets misgaat;
  • Monitoring en evaluatie: Houd de status van de systemen in de gaten en controleer regelmatig op nieuwe patches. Monitor ook de prestaties en stabiliteit van gebruikte software na het toepassen van patches. Als er problemen optreden, zoek dan naar oplossingen op de website van de softwareleverancier of neem contact op met hun ondersteuningsteam.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.