Nieuws

Externe IT-beheerder cruciaal in digitale veiligheid

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport ondersteunt bedrijven in het tuinbouwcluster met het verbeteren van hun digitale veiligheid. Maar voor die digitale veiligheid zijn veel bedrijven afhankelijk van een ander bedrijf. Morrison Toussaint van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport: “Maak goede afspraken met een externe IT-beheerder.”

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport ondersteunt bedrijven in het tuinbouwcluster met het verbeteren van hun digitale veiligheid. Dat doet het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport met een aantal diensten, zoals online tools, Q&A’s en cybercafés. Bovendien ontvangen deelnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport relevante dreigingsinformatie (via een Signal-groep en via de beveiligde portal van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport).

Expertise en tijd?

Ontvangers van worden opgeroepen de dreigingsinformatie zo snel mogelijk door te sturen naar de IT-beheerder. Vaak gaat het daarbij om een externe partij, vertelt Morrison. “Maar de grote vraag is: heeft die partij voldoende expertise én tijd om met de dreigingsinformatie aan te slag te gaan?”

Contract afsluiten of verlengen

Ondersteuning bij digitale veiligheid is geen standaard dienst voor veel IT-beheerders. Daarom staat die ondersteuning vaak niet, of niet goed omschreven in contracten. “Ga daarom tijdig rond de tafel zitten met de huidige IT-beheerder, bijvoorbeeld bij het verlengen van een contract. Of neem het mee in de gesprekken bij een nieuw contract.”

Afspraken vastleggen

Wat in de afspraken moet komen te staan? Onder meer hoe snel de IT-beheerder reageert op dreigingsinformatie, en hoe daarover gerapporteerd wordt. Morrison: “Leg die afspraken vast in een Service Level Agreement (SLA) en laat de IT-beheerder periodiek, bijvoorbeeld elk kwartaal, de afspraken rapporteren middels een Service Level Report (SLR).” Op de portal van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport vinden deelnemers handige documenten over dat soort afspraken; bovendien zijn er met enige regelmaat Q&A’s over dit onderwerp.

Deelnemer worden?

De dreigingsinformatie biedt deelnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport dus onmisbare informatie om de digitale veiligheid van het bedrijf of de organisatie te vergroten. Meer weten, of deelnemer worden van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport? Laat uw gegevens achter via https://cwgreenport.nl/aanmelden/.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.