Nieuws

Cybersecurity en risicomanagement – Een belangrijke combinatie

Cybersecurity wordt vaak gezien als een belangrijk veiligheidsplan voor alle computers, systemen en data binnen uw organisatie. Het is belangrijk om een plan te hebben om uw informatie veilig te houden en te beschermen tegen mensen die deze willen stelen of beschadigen. De juiste manier om te bepalen hoe deze bedrijfsmiddelen en informatie beschermd moet worden, is door het uitvoeren van risicomanagement. In dit artikel is meer informatie te vinden over hoe risicomanagement helpt uw cybersecurity naar een hoger niveau te tillen.

De eerste stap bij risicomanagement is uitzoeken welke informatie en computersystemen moeten worden beschermd. Dit kunnen zaken zijn als uw bedrijfsgevoelige gegevens, online accounts, industriële systemen of toegangscontrole. Door dit te inventariseren, weet u met welke soorten bedrijfsmiddelen en informatie u te maken heeft én wat beschermd moet worden. Vervolgens moet u nadenken over de mogelijke gevaren of risico’s die deze informatie kunnen schaden. Dit kunnen hackers, virussen of zelfs gewoon per ongeluk klikken op een slechte link zijn (phishing). Dit heet een risico assessment of risico beoordeling, waarbij u kijkt welke risico’s aanwezig zijn voor uw organisatie.

Risico uitdrukken d.m.v. een score
Vaak wordt een risico uitgedrukt in een risicolevel door de impact te vermenigvuldigen met de kans, waarbij gewerkt wordt met een 5-puntsschaal: Een lage score betekent dat er een kleine impact en kans is, een hoge score betekent dat er grote gevolgen zijn en de kans groot is dat de situatie zich voordoet. Een lage score voor zowel impact (bijvoorbeeld 1) als de kans (bijvoorbeeld 2) betekent dat het totale risico level een 2 krijgt. Wanneer zowel impact als kans een 5 krijgen, geeft dit een risicolevel van 25. Hoe hoger het nummer en dus hoe hoger het risicolevel, hoe belangrijker het is dat u goed bekijkt wat u kunt doen om dit te verminderen. Een eenvoudige manier om te prioriteren!

Het is ook belangrijk om uw plan in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het werkt. Dit betekent controleren of de maatregelen die u bedacht heeft om het risicolevel te verlagen, nog steeds goed genoeg zijn. Idealiter voert u minimaal één keer per jaar opnieuw een beoordeling uit om te bepalen of de risicolevels nog steeds goed zijn voor uw organisatie, of dat aanvullende maatregelen benodigd zijn.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.