Nieuws

Succesvol Cybercafé bij Anthura

Anthura hostte op 30 maart het eerste Cybercafé samen met het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. De bijeenkomst stond in het teken van Incident Response, ofwel: hoe moet je omgaan met een datalek of cyberaanval. Patrick Hakvoort van Anthura vertelde over de hack bij hun Chinese vestiging, twee jaar geleden. Joost Gijzel (data expert) vertelde over het perspectief van de aanvallers bij deze cyberaanval. Daarnaast kregen de aanwezigen praktische tips over hoe om te gaan met een cyberaanval. Voor de bijeenkomst waren de toeleveranciers en klanten van Anthura en deelnemers van het CW Greenport uitgenodigd.

Het bespreekbaar maken van het onderwerp cybersecurity is van groot belang voor de sector. Tijdens de Cybercafés komt de community achter het cyberweerbaarheidscentrum samen om kennis en ervaringen te delen en te netwerken. Een aantal experts spreekt over een specifiek cybersecurity onderwerp en er is ruimte voor discussie en vragen. Zo kunnen we, als keten, van én met elkaar leren in een informele omgeving.

Anthura kreeg in 2021 te maken met een ransomware-aanval bij hun vestiging in Kunming. “Hackers zijn binnengekomen via een oude klimaatcomputer waarop nog oude versies van besturings- en overnamesoftware draaide”, vertelde Patrick onlangs in een interview. “Ze hebben eerst onderzocht hoe en wanneer ze ons het beste konden aanvallen. Vervolgens verscheen op een computer het ransom-bericht. Gelukkig deed een oplettende medewerker het enige juiste: de netwerkkabels eruit trekken, waardoor de hack strandde en maar gedeeltelijk zijn schade had gedaan.

We bedanken alle aanwezigen voor hun komst en interesse. Zorgen voor veiligheid is dus een gezamenlijke opgave; het vraagt een ketenaanpak. Dankzij het Cyberweerbaarheidscentrum staat u niet alleen in het organiseren van uw cyberweerbaarheid.

 

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.