Nieuws

2022, de start van een cyberveiliger Greenport-cluster

Op 7 oktober 2022 vloog confetti door de lucht op de HSD Campus in Den Haag. Zojuist was het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport gelanceerd én had de Greenboard van Greenport West-Holland een ondersteuningsverklaring ondertekend. Daarmee komt een digitaal veilig Greenport-cluster een grote stap dichterbij.

Eén op de vijf bedrijven in Nederland krijgt te maken met een cyberaanval, zo blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Het gaat daarbij vooral om phishing, hacking, malware en ransomware. De schade is enorm. Zo gebeurt het meer dan eens dat bedrijven tijdelijk hun deuren moeten sluiten doordat ze niet bij hun eigen data kunnen.

Hacks zijn niet alleen kwalijk voor het getroffen bedrijf zelf, maar kunnen de hele keten raken. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de lege schappen in het zuivelvak bij een grote supermarkt: het logistieke bedrijf was gehackt, en kon dus geen kaas leveren.
Bedrijven in het glastuinbouwcluster zijn in hoge mate digitaal verbonden. Zo kunnen telers vaak zelf aangeven bij hun handelsbedrijf welk aanbod ze verwachten te leveren. Een hacker kan dus ‘springen’ van het ene bedrijf naar het andere. Een goede aanpak voor het hele cluster is gewenst. En dat is het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.

Samen met ketenregisseurs

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport werd op 7 oktober 2022 gelanceerd door tien partijen: de ‘Coalition of the Doing’. Want digitale veiligheid is niet alleen kwestie van veel praten, maar vooral van dóen. Bij het Cyberweerbaarheidscentrum bestaat dat uit:

• Helpen van deelnemers met onder meer raad en praktisch advies
• Verstrekken van actuele en relevante (dreigings)informatie
• Verhogen van bewustwording over digitale veiligheid binnen het tuinbouwcluster
• Faciliteren van kennisdeling en community building.

Zo krijgt iedere deelnemer een 0-meting: daarmee kunnen ondernemers snel zien waar mogelijke digitale kwetsbaarheden liggen. Deelnemers kunnen in een beveiligde digitale omgeving gebruikmaken van een toolbox voor het verhogen van hun digitale veiligheid.

Eind 2022 sloten het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport en Connect2Trust een samenwerkingsovereenkomst. Dankzij de overeenkomst krijgen deelnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport actuele en relevante (dreigings)informatie over kwetsbaarheden in hard- en software. Zo krijgt ook het glastuinbouwcluster de informatie die normaal alleen bedoeld is voor de toegewezen “vitale” sectoren.

Crisisoefening

De lancering in oktober gebeurde tijdens een bijeenkomst van de Greenboard (de partners van Greenport West-Holland) op de HSD Campus (waar Security Delta is gevestigd). Confetti vloog door de lucht nadat gedeputeerde Meindert Stolk, tevens voorzitter van Greenport West-Holland, een grote, rode knop indrukte.

De aanwezigen konden direct daarna aan de slag. Tijdens een speciale cybercrisisoefening kregen ze inzicht in de verschillende aspecten die komen kijken bij een dergelijke crisis en hoe zij zich daar het beste op kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld: moet externe hulp ingeschakeld worden? Betaal je losgeld? En vooral ook: hoe krijg je de organisatie zo snel mogelijk weer op orde?

De handen ineenslaan

Sinds de start in oktober hebben de eerste bedrijven zich aangemeld als deelnemer van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Zij weten dus dat digitale veiligheid geen vanzelfsprekendheid is, en dat je daarvoor het beste de handen ineenslaat. Die boodschap wil het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport ook tussen de oren krijgen bij andere bedrijven in het glastuinbouwcluster.

 

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.